Kereső

2016. augusztus 18., csütörtök

DIY - Ewok (plüssfigura)


Most, hogy jobban elmélyültem a varrás berkeiben, az ötödik karakter után, a megszokottól eltérően, nem játékból, hanem a kedvenc filmemből választottam karaktert.


A hozzávalók



  • narancssárga textil
  • barna műszörme
  • karton
  • kréta
  • 3 db fa- / barna / fémes / törzsi mintás gyöngy/gomb
  • 1 db homokszínű bőrszalag
  • 1 db sötétbarna bőrszalag
  • 2 db szemnek és 1 db orrnak való, világos gyöngy/gomb
  • vatta
  • barna cérna
  • olló



A referenciaképek

A medve, maga nem jelentett gondot, a kihívás a kapucni dizájnjának izgalmassá tétele volt. Ehhez rengeteg képet végignéztem a Pinteresten, különböző mintákkal, hogy inspirációt nyerjek - és összevetettem a filmbéli verzióval, majd összegyúrtam azokat, amelyek a legjobban tetszettek.



Forrás: B - Pinterest
J - iFiCantFINDaReindeer (Etsy)



A szabásminta

A legeslegelső lépés a macit alkotó "puzzledarabok" elkészítése, melyekhez szükségünk lesz:
  • 2 db törzsre - a test, maga kb. 14, a fej 11 cm átmérőjű kör
  • 4 db (2x2) kar-elemre, mely 11 cm hosszú, 5 cm széles ellipszis
  • 4 db (2x2) fül-elemre, mely kb. 6 cm átmérőjű, lekerekített aljú félkör
  • 4 db (2x2) láb-elemre, melyek szára 10,5 cm hosszú, 5 cm széles, illetve oldalt 2,5 cm hosszú, 4 cm széles lábfejben folytatódik



Ha megvagyunk, fektessük át a műszőrme visszájára, majd rajzoljuk körbe krétával (így a maci úgy fog kinézni, mintha körberajzolták volna a helyszínelők). Vágjuk ki és máris kezdhetjük a varrást! 




A test

Nem kell megijedni, hogy a munkafolyamat során, az Ewok maci Chewbaccától kezdve, a kismajomig mindenféle formát fel fog venni, el fog kezdeni körvonalazódni a medveforma. Azzal kezdjük, hogy minden testrész (törzs, fej, kar, láb, fül) két alkotóelemét összefordítjuk és összevarrjuk a színénél, kifordítjuk, majd kitömjük. A mancsokat nyaknál, a tappancsokat deréknál, oldalt rögzítjük a törzshöz. Mivel a műszőrme extrém mód hullik, kissé borzasnak tűnhetnek a kész darabok, ezeket érdemes ollóval visszaigazítani, akár az Anouki kapucniját.



Lábacska, igazítás előtt és után


Most alkotjuk meg az arcát: mivel sötétbarna műszőrmével dolgoztam, szuggesztív, világos szemekre volt szükségem - az orr viszont, mindenképp legyen fekete.




A kapucni

kapucni a kritikus pont az Ewok macin (mindig a fej, lásd, Kikwi, Rayman...). Sokat kellett hajtogatnom, mire rájöttem a megfelelő pozícióra, végül ebben állapodtam meg?
  1. Vágjunk ki narancssárga anyagból 2 db, 20,5 cm hosszú, 13,5 cm széles csíkot - mindkettőt egy 3,5 cm átmérőjű félkör alakú vágás szakítja meg, pontosan középen.
  2. Illesszük össze a két darabot, a félkörök mentén, illetve 1 cm fedésben legyenek egymással, melynek vonalán apró öltésekkel össze is varrhatjuk
  3. A tetejétől 6 cm-re, a körökkel egy vonalban, vágjunk két lyukat körömollóval, bújtassuk bele a világosabb színű bőrszalagot és kössünk csomót mindkét végére, hogy ne csússzon ki
  4. Varrjuk a három gyöngyöt az így létrejövő, kb. 5 cm hosszú csík két szélére, illetve a harmadikat, pontosan kettejük közepére 
  5. Az aljától 1 cm-re, egymás fölött 1 cm-es kihagyásokkal, egymástól 2 cm-re, ismét vágjunk, összesen 8 db lyukat bal és jobb oldalon is 4-4), majd X-alakban bújtassuk a sötétbarna szalagot - ne feledkezzünk meg ismét, a csomókötéses rögzítésről!
  6. Az anyagok bal és jobb szélétől 2 cm-re, vágjunk mindkét oldalon, egymás fölé 3-3 lyukat, majd a párjukat, tőlük 3 cm-re és ismét bújtassuk bele, vízszintes csíkokat létrehozva, a világosabbik szalagot, a végén természetesen megcsomózva.



Ha megvagyunk, rögzítsük a kapucnit a testre: először csavarjuk körbe a macit az anyaggal (ezáltal bemérjük a megfelelő szűkítést) és az így, egymással fedésbe kerülő részeket, néhány öltéssel varrjuk össze. Ezután,, a fejtetőről visszahajtunk, körülbelül 4-5 cm-t és itt is levarrjuk a széleket.




Következik a fül, ami kétféleképpen rögzíthető:
  1. Aki nagyon ügyes, eleve hozzávarrta a bolyhos fülecskéket a fejhez, ebben az esetben számolnia kell  plusz két, 6 cm hosszú vágással, a kapucnin.
  2. Én ezt választottam: megspórolhatjuk a két extra szegést és megtehetjük, hogy a már kész kapucnira rögzítjük a hallószerveket, előzetes vágás nélkül

És a végeredmény :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése